Sokolský přebor Brno 30.4.2023

Po covidové přestávce a loňském úbytku hráčů v této kategorii (14-17 let) jsme se opět vypravili na oblastní přebor ČOS starších žáků ve florbalu do Brna. Hrálo se jako skoro vždy v hale areálu Sokola Brno I na Kounicově ulici, kde jsme i nocovali. V sobotu večer po příjezdu jsme si uložili věci v hale, chvíli potrénovali střelbu a pak se hráči vydali zjistit, jestli jsou lepší podniky KFC nebo různé Kebab House. Z důvodu deště jsme museli procházku Brnem vynechat, ale určitě bude příležitost na Hummelu. Druhý den, v neděli, jsme hráli, někteří sledovali vložené exhibiční zápasy starších žaček a juniorek, po skončení turnaje jsme měli ještě čas na ochutnávky v MacDonaldu na nám.Svobody a poté jsme šli na vlak domů.

Na přebor jsme vypravili tým složený z hráčů sice již zkušených, ale se zkušenostmi z kategorie mladších hráčů doplněných mladšími žáky (do 13 let), abychom měli aspoň 8 hráčů do pole. Protože nás čekaly zápasy s hráči až o 3 roky staršími a o 3 roky zkušenějšími a sehranějšími, nečekali jsme zázraky, vždyť někteří hráči začali trénovat až letos v lednu. Přesto jsme považovali za užitečné a důležité na přebor jet a utkat se s hráči na úrovni, kterou naše ZFL nenabízí. Na Hummel Open Game Brno bude kvalitních soupeřů dost a musíme s nimi umět hrát a nebát se jich.

Přeboru se zúčastnili starší žáci Hasič, Bury, Díťa, Víťa, Martin a Klára, které doplnili Jonáš, Pepa a Vašek, psychickou podporu poskytovali přítomní tatínci Chmelař, Křepelka a Labor.

 

Zábřeh – Střelice                             1:5

V prvním zápase jsme zcela jednoznačně zaplatili nováčkovskou daň – vázla souhra, obrana byla často zmatená a útok po většinu zápasů bezzubý. Někteří hráči se asi báli chodit do soubojů o míček s hráči o hlavu většími, nicméně bojovali a nevzdávali se po celý zápas. Na poslední 2,5 minuty jsme nasadili do zápasu nejsilnější sestavu - Hasič, Bury, Víťa a Martin a rozdíl byl vidět, Zhruba polovinu výše zmíněného času jsme soupeře drželi v jeho obranné polovině a na branku jsme vyslali tolik mířených střel (6) jako za celý zápas předtím. Z toho bylo vidět, že naši nejlepší hráči nijak nezaostávají za soupeři, jen jich máme zatím málo.

 

Zábřeh -  Syrovice+Židlochovice   2:9

Z počátku tu byla naděje, že bychom mohli s tímto složeným týmem hrát vyrovnaný zápas, ale rychlá branka do naší sítě sebevědomí našich hráčů neprospěla. Naši se sice zlepšili oproti prvnímu zápasu, ale stále to nebylo ono. Mladší, ale i starší hráči se pilně učili řešit různé situace ve vysokém tempu udanému soupeřem.

 

Zábřeh – Frýdlant                             2:9

Poslední zápas jsme hráli se soupeřem nejtěžším. Branek jsme sice dostali dost, ale obraz hry byl už jiný než v předchozích zápasech.  Naše obrana se konečně zkonsolidovala a útočníci už dokázali ohrožovat branku soupeře, objevily se i kombinace a souhry a soupeře jsme před naší brankou dokázali téměř vždy eliminovat, takže hra vypadala vyrovnaně. Jediný výrazný rozdíl byl ve střelbě - soupeř dokázal tvrdě a přesně střílet branky od půlky hřiště (na což náš brankář bohužel většinou nedokázal reagovat), zatímco naše střelba by se dala charakterizovat jako „odbouchnutí míčku někam směrem k soupeřově brance“. Tady ještě máme mnoho co zlepšovat,  

Přes výsledek v posledním zápase to byl od našich výborný výkon, za který zaslouží pochvalu, a jsme přesvědčeni, že kdyby podali takový výkon v prvním zápase, mohlo být vítězství naše. Škola to ale byla pro všechny naše hráče veliká, věřím, že si z těch zápasů odnesli řadu nejen nových zkušeností a poznatků, ale i uvědomění vlastních schopností. Mohou tedy do budoucích zápasů nastupovat s větším sebevědomím a vyhlížet budoucí vítězství, ovšem za předpokladu další cílevědomé práce na svém hráčském rozvoji.

 

Fotogalerie zde

Další a tedy poslední florbalový turnaj pro letošní sezónu je čeká právě již zmíněný Hummel Open Game v Brně ve dnech 22. - 25. června.